İlgi Otizm Derneği Hareket Eğitimi Projesi
Hareket; gün içerisinde istemli veya istem dışı, vücudumuz ve uzuvlarıyla gerçekleştirdiğimiz aktiviteler bütünüdür. Bu aktiviteler yaşam içerisinde yerini almış ve insan hayatı üzerinde de olumlu ve olumuz etkiler yaratmaktadır.
Hareket, içeriği çok geniş bir alandır. Oturmak, yemek yemek, konuşmak, yürümek, beklemek, araba kullanmak vb. günlük yaşam içerisinde yer alan her şey belirli bir hareket bütününü ve temel hareket becerisini gerektirir.
Hareket eğitimi, belirli hareketlerin öğretilmesi olarak algılanmamalı, bireyin stresten uzaklaşma ve ruhsal dengesini sağlaması için araç olarak kullanılmaktadır. Hareket eğitimi denince hareketin keşfedilmesi ve üretilmesi algılanmalıdır. Bireyin problem çözme yeteneğinin geliştirilmesi ve kendini ifade etmesi için yeni keşifler yapmasına olanak sağlamak için ve yaratıcı çözümler üretmesine yardımcı olmak için de hareket eğitiminden yararlanılır.
Özel Engelli Bireyler, bazen içinde bitmek tükenmek bilmez bir enerji ile çevresiyle etkileşim halindedir, bazen ise aşırı durağandır. Kararlarında bazen çok ısrarlı bazen ise çok değişkendir. Kendine güven ile güvensizlik arasında gidip gelen, bağımsızlık ve bağımlılık boyutlarında ilişkilerini düzenler. Bu süreç içerisindeki hareketleri, bireyin sahip olduğu temel hareket becerileri belirler.
Özel Engelli Bireylerlerde hareket eğitimi; bireyin duruş, problem davranış, iletişim becerileri, akademik performansı ve geçmiş hareket eğitimi dönemi göz önünde bulundurularak uygulanan Temel Hareket ve Fiziksel Uygunluk testlerinden sonra sistemli bir şekilde yapılmalıdır. Yapılan çalışmalar, bireyin yaşına boy ve kilo endeksine, aktif ve pasif nabız atış hızına doğru orantılı olarak belirlenmeli ve hazırlanan programlara bireyin gösterdiği olumlu ya da olumsuz tepkiler değerlendirilerek değişkenlik göstermelidir.
Hareket Eğitimi, özel engelli bireylerde yaşa göre ayrılmış temel hareket evrelerine göre bilişsel, sosyal ve duyusal alan üzerine etkiler yaratmakta ve bu evrelerin gelişimini desteklemektedir. Hareket devamlılığı, dikkat, koordinasyon becerileri, vücut postur bozuklukları, güç kontrolü, farkındalık ve güven bireylerde temas edilen ve başarı sağlanan temel ve en önemli unsurlardır.
İlgi Otizm Derneği olarak 2012 yılında başlattığımız projemizde yaklaşık 100 özel gereksinimli çocuğumuza eğitim verdik.
Proje kapsamında 9 ay süresince 8 ile 12 özel gereksinimli bireyle cumartesi günleri eğitim faaliyetleri sürdürülecektir. Hareket eğitimi seansları içerisinde; spor ve günlük yaşam becerileri etkinlikleri 2 saat yer alacak ardından 1 saat havuz seansında yüzme etkinlikleri yapılmaktadır.
Projede profesyonel öğretmenler, yönetim ve eğitim kadrosu görev alacak. Görev yapacak eğitim personeli, proje öncesi eğitici eğitimi programı ile eğitim alacak ve süreç içerisinde haftalık olarak hizmet içi eğitim programları düzenli olarak devam edecek.
Her çocuk bire bir öğretmen eşliğinde eğitim programını sürdürecek 1 Lider Eğitmen, 1 Proje Koordinatörü Ve 1 Proje Sorumlusu olmak üzere toplam 11 personel projede görev alacak.